Zöldülj!

Az Atomerőmű számára kiemelt fontosságú a környezetvédelem

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. (Paksi Atomerőmű) a nukleáris biztonság elsődlegessége mellett nagy hangsúlyt fektet a környezeti elemek védelmére hagyományos (nem nukleáris) értelemben is.

Kapcsolat az atomerőmű és az őt befogadó régió között

Immár két évtizedre nyúlik vissza az a kiterjedt kapcsolati rendszer, mely az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-t és a céget befogadó térséget ezer szállal köti össze. ...

Védelmet kap a folyók szegélyezte éden

Tegnap elfogadták a Dráva horvát és magyar oldalának bioszféra rezervátummá jelölését az UNESCO e héten zajló konferenciáján. A párizsi esemény fontos mérföldkő azon az úton, ...

Ki kell állnunk a Dunáért!

Június 29-én, pénteken ünnepeljük a Nemzetközi Duna Napot. Ekkor senki sem feledkezhet meg Európa legnagyobb folyamáról és élővilágáról.

Város a növényeknek

A Med44 vállalat friss projektje a nyüzsgő városi forgatag és a környezet ötvözése: terráriumokból álló, úgynevezett „Növény-várost” szeretnének létrehozni, egy helységben megjelenítve a modern technológiákat, ...

Pókfonálnál vékonyabb napelemet fejlesztettek ki

2012-04-27 12:36:08

Osztrák és japán kutatók kifejlesztették az eddigi legvékonyabb napelemet, mely mindössze 1,9 mikrométer vastagságú. Bár az eszköz még kísérleti fázisban van, ha sikerül tökéletesíteni, rugalmassága és könnyűsége révén forradalmasíthatja a napenergia felhasználását.

Ausztria és Japán kutatói szerint a legújabb napelem csupán tizede a jelenleg rendelkezésre álló legvékonyabb társának, pontosan 1,9 mikrométer vastagságú. Az eszköz egy elektródákat tartalmazó ultravékony réteg, elhelyezve egy szintén csekély vastagságú műanyag fólián.

Előnyös tulajdonságai – rendkívül vékony, könnyű és rugalmas – a jövőben különböző újfajta fejlesztéseknek nyithatnak utat: például kiegészítője lehet a hordozható elektromosan tölthető eszközöknek, de akár az öltözékünkbe is be lehet majd építeni.

„Az eszköz teljes vastagsága kisebb egy átlagos pókfonálénál” – nyilatkozták a kutatók a Nature Communications című online portálon megjelent cikkben. „Az, hogy az eszköz ultravékony, azt jelenti, hogy nem érezni a súlyát, és nagyon rugalmas. A készüléket ruhára lehet csatolni, mint egy kitűzőt, így összegyűjti a napenergiát. Az idős embereknek, akik érzékelőket viselnek, hogy nyomon követhessék egészségi állapotukat, nem kell elemeket cipelniük magukkal” – mesélt a jövőbeli tervekről Tsuyoshi Sekitani, a Tokiói Egyetem munkatársa.

A napenergiát felhasználó megoldások egyre nagyobb figyelmet kapnak a kutatók és a fogyasztók körében, különösen Japánban, ahol a tavalyi Fukushimai atomerőmű-baleset után a lakosság jobban bízik az alternatív energiaforrásokban.

Az osztrák Johannes Kepler Egyetem, valamint a japán Tokiói Egyetem által közösen kifejlesztett új napelem a remények szerint mintegy öt éven belül a gyakorlatban is felhasználásra kerül. Dr. Sekitani elmondta: a kutatócsoport most azon dolgozik, hogy a készülék minél több napfényt elektromossággá tudjon alakítani, s ezáltal speciális berendezésekhez is csatlakoztatható legyen. Emellett a tudósok a cella méretének növelésével is kísérleteznek. „A napelemek teljesítménye méretükkel együtt növekszik. Mivel a készülék puha, kevésbé fog károsodni hajlítgatás közben, akkor is, ha nagyobb lesz” – magyarázta a japán kutató.

 

forrás: Explorer World

Hozzászólás ehhez:

Pókfonálnál vékonyabb napelemet fejlesztettek ki

Milyen nap van ma?